Kyrkan viktig när folk hamnar i kaos

Kyrkorna i Skåne håller öppet under hela torsadgen och under kvällen för människor som vill tända ljus till minne av utrikesministern, eller stanna upp i stillhet. Även om kyrkorna till vardags inte lockar så många, så får de betydelse vid allvarliga kriser, anser kyrkans ledare.
– Den kanske inte betyder så väldigt för många människor när det gäller den ursprungliga betydelsen, men jag tror den betyder ett heligt rum, sa Ulf Wallin, kyrkoherde i S:t Petri församling i Malmö som just tror att ljuständningsceremonien har stor betydelse för många. – När folk hamnar i kaos är gudstjänstrummet och riten viktiga - för hos kyrkan finns någonstans tolkningen av kaos, sa biskop Christina Odenberg som på torsdagen var på stiftsgården i Höör där det bland annat hölls förbön för Anna Lindhs familj. Finns det något man kan säga till dem som känner sig ledsna och förvirrade? – I sådana här situationer finns oändligt lite att säga, men det finns en närvaro som jag tror är viktig. Jag tror att människor söker sig samman. Det finns ju inga svar på varför sådant här händer. Jag tror inte ens att man ska försöka prata sönder det - utan att det finns öppna kyrkor, att det finns musik, bön och ljuständning som talar in i människor, sa Christina Odenberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".