Trelleborg

Åldriga palmer kräver ny jord

Ett säkert sommartecken är att palmerna sätts ut överallt i Trelleborg, men i dag, lördag, på Trelleborgs palmdag kommer inte alla palmer att vara på plats. De är gamla och måste planteras om.

– Jag klipper bort skadade löv som fått stryk av vind och blåst. Det blåser ju mycket i Trelleborg, berättar trädgårdsarbetaren Thomas Andersson.

När palmerna kom från Alicante för trettio år sedan var de mycket exotiska. Nu är åldringarna bruna i topparna och ser trötta ut, men omplanteringen blir en dyr historia. Den kostar en halv miljon kronor, men enligt parkchefen Göran Larsson är det det enda som kan rädda palmerna.

– Det är två vägar att gå – antingen skrotar man palmerna eller så får man planera om dem och få dem att försöka överleva. De har stått 25 år i baljorna, och det är bara rötter och ingen jord i dem, säger han.

Palmerna är viktiga för Trelleborgs varumärke och många Trelleborgare vill till varje pris ha kvar sina palmer. För Minna Ahlström signalerar palmernas återkomst sommar och ledighet.

– Då är det som det ska vara igen, sommar och mysigt. Det är då alla vaknar till liv och stan också. Det är lite ide under vinterhalvåret, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".