Jämställdhet

Nätverk ska stötta manliga lärare

Män som går på lärarutbildningen i Malmö har bildat ett manligt nätverk. Tanken är att männen genom att träffas och dela erfarenheter ska motverka att så många män hoppar av utbildningen.

Rasmus Wennergren och Fredrik Karlsson går sista året på lärarutbildningen i Malmö. De har efter många diskussioner under sina år på utbildningen nu bestämt sig för att de här frågorna måste tas på mer allvar. Nu har de tillsammans med en lärare på skolan dragit igång ett nätverk som ska träffas en gång i månaden där man ska jämföra erfarenheter. Det är ofta som förutfattade meningar ställer till problem för de manliga lärarstudenterna.

– Det här med blöjbyte är en klassiker. Jag pratade rätt nyss med en kompis som läser till förskollärare. När han kom ut på sin praktikskola så varje gång det närmade sig ett blöjbyte så började alla de här kvinnorna runtom om honom mobilisera för att han skulle slippa byta blöja, säger Rasmus Wennergren.

Bland de 25 procent män som söker sig till utbildningen, hoppar hälften av före examen. Ett manligt nätverk tror de bägge studenterna kan vara ett sätt att motverka avhopp och kanske också locka nya sökande till utbildningen så småningom.

– Vi ska ha lite seminarier och föreläsningar, vi ska ta in genusföreläsare och vi måste också involvera kvinnor i arbetet. Att försöka få en kulturförändring i skolan på sikt. Det är vi som skapar skolan som vi kommer ut i sedan, säger Fredrik Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".