MALMÖ

Rättegång inledd i bedrägerihärva

Idag inleddes rättegången mot den 45-åringe skåning som misstänks ha lurat till sig omkring 115 miljoner kronor av privatpersoner och företag.

Sammanlagt är det 12 målsägande som nu kräver tillbaka sina pengar. En av dem som var i rätten idag är Mats Ekstedt. Han lärde känna 45-åringen i början på 90-talet och sedan dess har han lånat ut flera miljoner till honom, utan att få tillbaka en krona.

Så här svarar han på frågan hur han kunde bli så lurad på pengar:

– Man släpper inte hoppet att få tillbaka dem och då kostar det någonting och det är där han är så skicklig, på att lura in så många att fortsätta. Och det kan man inte förstå om man inte har blivit utsatt, säger han.

– Han har ödelagt mitt liv och min familjs.

Alla besökare visiterades innan de fick gå in i säkerhetssalen i tingsrätten i Malmö idag. Bakom glaset, som skilde deltagarna i rätten och åhörarna, satt den åtalade 45-åringen i grå munkjacka och jeans.

Under åklagarnas sakframställan målades det upp en bild av 45-åringen, som empatilös och intelligent. Med talets gåva och ett bra minne. Med de här egenskaperna fick han med sig ett stort antal personer som mellan åren 2003 och 2008 ska ha lånat ut omkring 115 miljoner kronor till 45-åringen, i hopp om att få tillbaka mer via olika affärer, som inte inte fanns. De flesta har inte fått några pengar alls.

Enligt åklagarna ska den åtalade tagit pengarna, tvättat dem via olika bulvaner och slussat dem vidare till sig själv, men även till grovt kriminella personer i olika kretsar.

De starkaste bevisen på att det gå till så här har åklagaren från fem månaders telefonavlyssning av 45-åringen. Polisen har även kontrollerat hans mejl.

45-åringen har tidigare stått åtalad för den här typen av brott. Åklagarna hävdar att han sysslat med den här typen av brott i flera år och svindlat uppemot en miljard kronor.

Den 45-årige mannen nekar till brott. Han säger att han lånat pengarna, men med avsikten att lämna tillbaka dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".