YSTAD

Extraknäck på röntgen får hård kritik

Röntgenpersonal på sjukhuset i Ystad extraknäckte på fritiden åt chefens privata företag, något som bröt mot både regionens interna regler och mot skatteregler. Det konstaterar Region Skåne i en internutredning.

Bakgrunden var hög arbetsbelastning på röntgenavdelningen på sjukhuset i Kristianstad. En lösning blev att sjukhuset i Ystad fick ta över granskning av röntgenplåtar för grannsjukhusets räkning. Mycket av granskningen kom dock att läggas över på röntgenavdelningens chefs egna bolag, Röntgendoktorn AB, där också flera i personalen fick jobba extra.

Men de här rutinerna bröt mot de flesta regelverk som gäller inom regionen för bisysslor. Det konstateras i den internutredning som regionen nu gjort klar. Enligt granskningen stred upplägget både mot regionens regler för övertid och bisysslor, och mot skatteregler. Verksamhetschefen har därför valt att lämna sin chefstjänst, och arbetar nu som röntgenläkare.

Verksamhetschefen har uppgett att det var sjukhusledningen i Ystad som godkände att röntgengranskningen flyttades till hans bolag. Bildgranskningen skedde också i lasarettets lokaler.

I regionens utredning kritiseras därför också sjukhuschefen Matz Widerström för att det var han som tecknade avtalet med Röntgendoktorn AB.

– Jag har fattat ett felaktigt beslut och jag beklagar detta, säger han i en kommentar.

Region Skåne har nu tydliggjort för samtliga förvaltningar vilka regler som gäller för avtal med bolag som drivs av medarbetare.

– Sjukhuset i Ystad borde man ha handlat upp granskningen från något av de företag som regionen redan har avtal med, säger Lars Kristensson, produktionsdirektör Region Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".