Omfördelade sjukvårdspengar

Sjukvården i sydvästra och mellersta Skåne kommer att få mer pengar nästa år. Och pengarna tas från sjukvården i norra Skåne.Det är förslaget till sjukvårdsbudget som nu ska behandlas politiskt i olika nämnder.
Det bor allt fler i Malmö Lund området, och behovet av primärvård är dessutom större där än i övriga Skåne. Det får konsekvenser för hur mycket pengar som dom olika sjukvårdsdistrikten föreslås få nästa år. Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt är vinnaren och får i förslaget 45 miljoner kronor extra. Men de redan beslutade besparingarna i primärvården 2004 i sydväst kommer ändå att genomföras, säger sjukvårdsdirektören Håkan Rundberg. Den stora förloraren är Nordöstra Skånes sjukvårdsdistrikt som får nästan 30 miljoner kronor mindre nästa år. Men oavsett var man bor i Skåne så kommer man att kunna märka fortsatta stora besparingar i sjukvården. Eftersom sjukvården inte lyckades klara året sparbeting, får sjukvårdens kostnader bara öka med 1,3 procent nästa år. Det innebär i praktiken att patienter som inte har akuta besvär kommer att få vänta ännu längre på undersökning och behandling. Sjukvårdsbudgeten tas slutgiltigt av regionfullmäktige i november.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".