Lund Energi vill pumpa tillbaka borrvatten

Lunds Energi kommer inom kort att begära att borrvattnet från djupgeotermiprojektet på Gastelyckan, ska få pumpas tillbaka ner i hålet igen. Efter de misslyckade provborrningarna efter hetvatten vid Gastelyckan i Lund finns nu över 4 600 kubikmeter avfallsvatten som Lunds energi inte vet var de ska göra av.
– Vattnet som vi fick upp när vi borrade hör ju egentligen hemma nere i underjorden och vi finner det naturligt att injektera tillbaka det, säger Lennart Lindeberg, VD på Lunds Energi. Vattnet som klassas som avloppsvatten deponeras nu i Lunds kommun. Lunds Energi har bara till april på sig på sig att bestämma vad man ska göra med vattnet - efter det måste bolaget söka tillstånd för att förvara vattnet. Att pumpa tillbaka vattnet i hålet ser Lunds Energi som den bästa lösningen - för då slipper de transportera bort det för rening. – För oss är det en stor ekonomisk fördel om vi slipper frakta vattnet till Danmark och Göteborg, säger Lennart Lindberg. Efter att Lunds Energi misslyckats i sina försök att utvinna kokhett geotermivatten på 3 700 meters djup vill man nu försöka rädda projektet genom att söka varmvattenflöden på andra djup i det redan borrade hålet. Ger miljönämnden i Lund klartecken sätter man i gång med testerna i början av oktober.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".