Sjukhus hotas av miljonböter

Regeringens beslut om att avståndet inte får vara mindre än 80 centimeter mellan sjukhusssängar kan medföra att sjukhusen tvingas ta emot färre patienter.
Beslutet välkomnas av personalen på de skånska sjukhusen men sjukhusledningen på bland annat centralsjukhuset i Kristianstad befarar nu att man kan tvingas att ta emot färre patienter för att kunna följa regeringens regler. Beslutet kommer att bli vägledande även för resten av landet. Sedan två år tillbaka har Arbetsmiljöverket lämnat in begäran om vite om 30 000 kronor för varje felplacerad säng och idag ligger ett 70-tal ärenden för avgörande hos Länsrätten. Region Skåne har hela tiden överklagat viteshoten men efter tisdagens regeringsbeslut måste Region Skåne följa regeln om 80 centimeter mellan sängarna och nu hotas fem sjukhus i Skåne av böter på sammanlagt drygt 2 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".