MALMÖ

Motståndsgrupp i Västra hamnen

Inför demonstrationen Reclaim Västra hamnen i Malmö i kväll har de boende i området bildat en motståndsgrupp.

– Vi försöker uppmana Västra hamnenborna att för det första inte vara rädda, säger Johan Robach.

Det är den socialistiska aktionsgruppen Mangla som i kväll arrangerar Reclaim Västra hamnen, som är en demonstration mot bostadssegregationen i Malmö. Hundratals demonstranter förväntas delta i ett demonstrationståg som ska gå från Gustav Adolfs torg till Västra hamnen i kväll, och väl framme ska demonstranterna ordna en "riktigt fet gatufest".

Motståndsgruppen av boende har kallat till samling vid Turning Torso sent i eftermiddag för utomhusaktiviteter. De vill att så många vuxna malmöbor som möjligt ska röra sig i Västra hamnen-området under kvällen och finnas tillgängliga vid eventuella tillbud.

– Kanske till och med rycka in och ta vittnesuppgifter eller till och med göra ingripanden om det skulle krävas, säger deras talesperson Johan Robach.

Han menar att Reclaim-aktivisterna har en färdig bild av de boende i Västra hamnen, och att det därför inte går att nå fram genom att kommunicera.

Hur tänker du kring din egen säkerhet?

– Vad ska man göra? Ska man sitta framför teven och gnälla och låta polisen sköta alla ens ärenden, och sen gnälla ännu mer för att det inte blir som man tänkt, svara Johan Robach.

Skånepolisen har förberett sig för eventuella kravaller i Västra hamnen i kväll. Polisens informatör Ewa Gun Westford välkomnar att människor rör sig i området i kväll, men hon ser samtidigt en risk med privatpersoners egna insatser.

– Att man organiserar sig och går samman är ju bra, för då kan man framföra ett budskap. Men det måste stanna därvid, säger hon.

Inför kvälllens demonstration har polisen inte lyckats upprätta en dialog med arrangörerna för gatufesten. Något som har gett en osäkerhet kring vad som kommer hända i kväll.

– Vi vet inte riktigt vad det är som ska hända, säger Ewa Gun Westford.