YSTAD

Huset är en fara för grannarna

Flera personer boende på Dragaregatan i Ystad fick evakueras från sina hem sedan ett grannhus rasade samman i går kväll.

– Om någon hade gått på trottoarkanten där, hade det definitivt varit farligt, säger Magnus Wilson som är styrkechef på räddningstjänsten i Ystad.

Huset är obebott sedan ett dränerningsarbete för några år sedan orsakade sättningar i huset. Det kan ha varit de senaste dygnens regnande som gjorde att tvåvåninghusets fasad rasade ner.

Flera boende som P4 Radio Malmöhus har talat med är oroliga för att människor ska komma till skada. Även om ingen bor i huset så lutar fasaden kraftigt ut mot gatan och utgör en fara för både människor och omkringliggande hus.

Det värsta scenariot är om husets fasad välter rakt ut, mot grannarna eller mot gatan. Det blir hela tiden nya sprickor och nya sättningar i det gamla huset.

– Det blir bara värre och värre, säger Magnus Wilson.

Även om ägaren, som nu har ensamt ansvar för huset, väljer att riva så måste det ske med stor försiktighet. Dels för att det finns risk för ytterliggare ras, men även för att taket på huset är täckt med eternit som innehåller farlig asbest.

Villan har spärrats av och stålstaket har satts upp runt huset för att hindra det från att rasa. En anmälan om framkallande av fara har upprättats.