Malmö

Risk för ras på Herrgården

Det kan finnas risk för att delar av fasaden och balkongerna på skandalhusen på Herrgården rasar ner. Det menar stadsbyggnadskontoret i Malmö efter att ha undersökt de nedgångna fastigheterna.

– Det finns skador på fasaderna i form av sprickor och det finns skador på balkongerna. Vi bedömde att det måste göras något åt det, säger Ingmar Ström på stadsbyggnadskontoret i Malmö.

Det var i slutet förra året som stadsbyggnadskontoret fick upp ögonen för de nedgångna fastigheterna på Herrgården i Malmö. Under våren genomförde man en inspektion av fastigheterna och konstaterade att det fanns sprickor både på fasaden och på balkongerna.

I sin rapport skriver stadsbyggnadskontoret att det finns en risk för att det sker ras. Det är framförallt en stor spricka högst upp i ett av höghusen som stadsbyggnadskontoret lyfter fram i sin rapport. Den kan bero på att fasadens förankring håller på att släppa, och det skulle kunna innebära att tegel trillar ner från husen.

Trots att fastighetsägaren har haft två månader på sig har man ännu inte fått in något svar till kommunen vad på vad man tänker göra. Det finns även en risk för att betongbitar lossnar från balkongerna. Isåfall kan de falla ner på våningarna under eller i värsta fall ner på marken och träffa människor.

Ingmar Ström på stadsbyggnadskontoret efterlyser nu åtgärder från fastighetsägaren.

P4 Radio Malmöhus har utan framgång sökt fastighetsägaren Bostads AB Gröningen för en kommentar.