Bjärehalvön

Hyllad mottagning hotas av hälsovalet

Sveriges enda privata distriktssköterskemottagning, Bjäresystrarna i Förslöv, hotas i och med Hälsoval Skåne av nedläggning. Efter september står mottagningen utan avtal.

Bjäresystrarna har lyfts fram som ett föredöme av borgerliga politiker, men nu går avtalet med Region Skåne ut sista september och kommer inte att förnyas.

– Som det är nu har vi ersättning från Region Skåne per patient, men det kommer vi inte att ha efter sista september, för då blir det vårdcentralen som får ta över den biten, säger distriktssköterskan Lena Malm-Larsson.

I och med hälsovalet ska patienterna lista sig på en vårdcentral, och den ska sedan se till att det finns tillgång till till exempel distriktssköterska och sjukgymnast. Det innebär också att fristående verksamheter som Bjäresystrarna hamnar utanför systemet.

– Vi såg det ganska tidigt, att vi inte var med i resonemanget, så vi har tagit upp det flera gånger. man sa att det skulle ordna sig för vår verksamhet, men det har inte hänt någonting, säger Helena Karlsson på Bjäresystrarna.

Bjäresystrarna har två alternativ för att kunna fortsätta med sin verksamhet. Antingen måste man göra om distriktssköterskemottagningen till vårdcentral med läkare och allt, men det varken vill eller kan man. Det andra alternativet är att sluta ett avtal med en vårdcentral, men någon sådan lösning har man inte heller hittat.

– Det känns ganska bittert, och det känns som ett svek mot Förslövsborna som vi har servat, säger Helena Karlsson.

Den barnhälsovård som bedrivs hos Bjäresystrarna berörs inte.