Malmö

Bredare ugn ska underlätta kremering

Det nya krematoriet som ska byggas i Malmö kommer att ha en bredare kremationsugn för att möta behovet i och med att svenskarna blir allt tjockare.

Den vanligaste kistan är 60 centimeter bred och två meter lång, men efterfrågan på andra storlekar ökar. Det finns ingen samlas statistik, men till exempel Fonus kistfabrik har ökat sin tillverkning rejält och gör nu omkring 300 kistor med specialmått om året.

För att möta behovet kommer det nya krematoriet som ska byggas i Malmö att ha en kremationsugn som kan kremera kistor som är en meter breda.

Det hör till ovanligheterna att kremeringar inte alls kan genomföras. I de flesta fall transporteras kistan till ett annat krematorium istället, men det maximala måttet i dag är 90 centimeter. Därför menar Jan-Olov Andersson, vd på branschorganisationen Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, att det är bra att Malmö nu bygger en extra bred kremationsugn.

– Det är förutseende av Malmö, när man gör en stor investering att man tar med i beräkningarna att vi i västvärlden blir allt större, säger han.