Skåningar vaccineras mot svininfluensa

Efter att influensan har uppgraderats till pandemi så har Region Skåne beställt 2,4 miljoner doser och förbereder sig för en rekordstor massvaccinering.

– Vi tvingar ingen, men vi ska informera mycket. Just nu härjar influensan i Australien där de har vinter nu, och det är det vi har att vänta till hösten. Vid en pandemi kan 30 till 35 procent av befolkningen insjukna samtidigt, och då kan många samhällsfunktioner svikta, säger Hans-Bertil Hansson, chef på smittskyddsenheten i Skåne.

Det blir till att gå till doktorn två gånger för att få sina sprutor. Historiskt sett är det en unik händelse. Sist som Sverige drabbades av en pandemi var Hongkonginfluensan1966 och då var det inte möjligt att få fram ett vaccin i tid.

Den nya influensan är en mild variant, som leder till feber, hosta och ont i lederna under några dagar eller upp till en vecka.

Idag finns det 48 människor i Sverige med konstaterad influensa och av dem bor tio stycken i Skåne. Men antalet smittade beräknas öka dramatiskt och utan vaccinering så skulle 30 procent av befolkningen kunna insjukna samtidigt om några månader enligt Hans-Bertil Hansson, chef på smittskyddsenheten i Skåne. Med så många sjuka skulle många funktioner i samhället hotas. Äldreomsorgen och sjukvården skulle drabbas hårt.

Hur det ska gå till rent praktiskt att vaccinera en miljon skåningar är ännu inte bestämt. Ett möjligt scenario är att man bokar sporthallar och ger en stor grupp människor information om sprutan och sen vaccinerar på löpande band.

160 miljoner kommer vaccinet att kosta och vem som ska betala är under förhandling. Landstingen hoppas på att staten ska bidra.

Det är frivilligt om man ska vaccinera sig eller inte. Om tre månader kommer de första leveranserna av vaccinet.