Kafferaster ger längre operationsköer

Väntetiderna till den skånska vården har ökat kraftigt hittills i år. Värst har besparingarna slagit vid Helsingborgs lasarett. Där har köerna till operation för de minst akuta patienterna fördubblats. Samtidigt tar personalen fler kafferaster.
På Helsingborgs lasarett är det skillnad på hur personalen arbetade förr när lasarettet var ett aktiebolag och på hur de arbetar nu när sjukhuset är en anslagsfinansierad förvaltning inom Region Skåne. Personalen jobbar inte länge på i samma takt. - Under bolagstiden så var folk väldigt medvetna om att ökad produktion också innebar ökade intäkter för bolaget, säger Harald Roos, verksamhetschef för planerade operationer. - Till viss del så insmyger det sig kanske nu ett lite lugnare tempo, säger Harald Roos. Så det dricks mer kaffe nu än förr? - I och med att vi opererar på färre salar så blir det mer tid till kafferaster. Å andra sidan så var det inte tid till kaffe alls innan, och negativa följder av det, säger Harald Roos. Order att dra ner produktionen Samtidigt som sjukhusen i Skåne numera får en summa pengar oavsett hur många operationer som görs, har det gått ut order om att dra ner på produktionen. Ökade köer vid samtliga sjukhus Och till Hälso- och sjukvårdsnämnden i tisdags rapporterade alla sjukhus utom Hässleholm om ökade köer för så kallade oprioriterade patienter till mottagning och behandling. I Helsingborg kan man få vänta i ett och ett halv år innan man får träffa doktorn, och sen tillkommer väntan på behandling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".