Företagare kritiserar miljölagar

Miljöbalken och alla dess förordningar som infördes för några år sedan är krånglig, oöverblickbar och svår att följa anser många småföretagare. En ny rapport visar också att de får medhåll av kommunernas miljöinspektörer.
Dessutom anser miljöinspektörerna att inspektörer i olika kommuner gör så olika bedömningar att det finns risk för rättsosäkerhet. Det framgår en i rapport som gjorts upp uppdrag av Svenskt Näringsliv. – Problemet blir ju när den enskilde miljöskyddsinspektören måste tolka lagen och lämna ett besked. Om det inte är klart och tydligt vad som gäller är det risk att tolkningen blir godtycklig, säger Frida Berg som gjort analysen. I rapporten uppger 42 av 50 intervjuade miljöinspektörer att lagstiftningen är svår att överblicka. Enligt rapporten är också unga kvinnliga miljöinspektörer mer benägna än sina äldre manliga kollegor att bokstavstolka lagtexterna. När brister hos ett företag i en kommun kan leda till rådgivning och tillsägelse i en kommun, men dyr sanktion i en annan sker inte företagens konkurrens på lika villkor, anser Svenskt Näringsliv. Organisationen har nu vänt sig till Kommunförbundet med rapporten och fått stöd där. – Vi kommer tillsammans att försöka påverka miljödepartementet och den sittande miljöbalkskommittén så att de gör förändringar. Det är ohållbart att det är så här, säger Ingela Bendrot på Svenskt Näringsliv i Malmö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".