Kommuner satsar på sköterskepool

För att minska kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor från bemanningsföretag satsar alltfler skånska kommuner på att starta egna personalpooler för sjuksköterskor.
– Det har fungerat väldigt bra, tycker Monica Dahl, vård- och omsorgschef i Perstorps kommun. Förutom Perstorp är även Bjuv, Båstad, Höganäs, Klippan, Perstorp, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga med i projektet. De samarbetar eftersom de inte har möjlighet och kapacitet att ha en pool själva. I stället arbetar de nu över kommungränserna för att kunna lösa problemet med korttidssjukfrånvaro. I dag arbetar tre sjuksköterskor i poolen men målet är att man ska anställa en sjuksköterska i varje kommun som gemensam resurs till de åtta kommunerna. Även i kommunerna i Mellersta Skåne kan en liknande pool bli aktuell. I mitten av oktober ska ett sådant förslag diskuteras i Mellersta Skånes sjukvårdsdistrikt. – Vi ska diskutera hur vi ska undvika bemanningsföretag i kommunerna och regionen, säger Britt-Marie Lundqvist (s), ordförande för distriktsnämnden. – Förhoppningsvis kan man ha en pool till en billigare kostnad än om varje kommun och enhet i regionen själv anlitar bemanningsföretag, säger Britt-Marie Lundqvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".