Malmö

Polis söker vittnen till fall från tredje våningen

Polisen jobbar utifrån hypotesen att den kvinna som på söndagskvällen hittades död efter ett fall från tredje våningen i Malmö blev mördad och misstänker inledningsvis att det kan röra sig om ett mord med hedersrelaterade inslag.

– Av erfarenhet så vet vi att det finns en överrepresentation av ärenden med utländska kvinnor som faller från höga hus. Vi utgår från mord, men det kan ändras under resans gång, säger Leif Fransson, kommissarie vid polisens familjevåldsrotel i Malmö.

Den 28-åriga kvinnan hade bara varit i Sverige ett par dagar när hon vid sextiden i söndagskväll hittades svårt skadad vid ett hyreshus i Malmö. Kvinnan avled av sina skador strax efter att ambulanspersonal kommit till platsen, och kvinnans 32-årige man greps. Mannen förhördes inatt, men släpptes efter beslut av åklagare tidigt imorse. Mannen är dock fortfarande misstänkt för mord, alternativt dråp.

Polisen misstänker initialt att det här kan röra sig om ett mord med hedersrelaterade inslag, och att kvinnan kan ha knuffats ut från köksfönstret på tredje våningen. Under de senaste åren har flera unga kvinnor fallit från balkonger i Sverige, bland annat i Malmö, men det har ofta varit svårt att utreda om det rör sig om en olycka eller mord.

– När det har skett något inom familjen vill ingen prata med polisen. Man vill lösa det inom familjen, och det blir svårt att utreda. Därför är vi angelägna att få kontakt med vittnen som sett händelsen, om det varit en knuff eller om det skett frivilligt, säger Leif Fransson, kommissarie vid familjevåldsroteln i Malmö.