Många friskolor läggs i malpåse

Det är många program på Skånes gymnasiefriskolor som inte kommer att sätta igång som planerat i höst . Vissa skolor kommer inte starta alls. Det finns inte tillräckligt med elever.

– Vi har varit tidiga med att ge besked till eleverna, säger Anders Hvarfner, vd på Vittras, som planerade att öppna friskolor i Malmö och Helsingborg, men som nu väljer att avstå.

– Vi märker av att antalet elever är färre och så har det blivit fler aktörer på marknaden.

Det är inte bara Vittra som inte kommer att starta alls i höst. Thorens Business schools tre planerade program i Malmö kommer inte igång och inte heller Framtidsgymnasiet i Helsingborg.

Dessutom är det många nya program på redan etablerade friskolor som inte kommer att starta. Och i Kristianstad lägger MRgymnasiet ner efter tre år.

Elevkullarna har börjat minska, men framför allt är det konkurrensen mellan många aktörer som gör att vissa friskolor får ge upp.

I Malmö har det aldrig funnits så många gymnasieskolor som nu, och i höst kommer 25-30 procent av eleverna att gå på friskolor.

– Vi räknar med att antalet elever som går på friskolor kommer bli ännu större framöver. Men det kommer inte att öka så mycket som vi förutspådde. Det har stannat av lite, säger Ann-Marie Nord, som är chef för gymnasieintagningen i Malmö.