Slutspurt på rättegång mot nätpedofil

Idag, tisdag,  hölls slutpläderingarna i rättegången mot den man från Uppland som genom hot ska ha fått över 60 unga tjejer att utföra sexuella handlingar framför webbkamera. Sex av flickorna kommer från Skåne.

– Man slås av hur systematiskt den här mannen har gått tillväga för att hitta och kartlägga de här flickorna, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman.

Den åtalade 32-åriga tvåbarnspappan har tre gånger tidigare dömts för liknande brott, men då har övergreppen skett via telefon. Den här gången åtalas mannen för bland annat grovt sexuellt tvång, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och försök till detsamma och så våldtäkt av en flicka som då var 14 år.

– Det finns starka incitament för att han kan lida av en psykisk störning, men är det inte fängelseförbud kommer vi att yrka på maximala fängelsestraffet, vilket i det här fallet är åtta år, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman.

Mannen har utåt sett levt ett normalt liv med sambo och två barn. Men samtidigt ska han via olika chattsidor, så kallade communities, ha tagit kontakt med unga flickor och utgett sig själv för att vara ung tonårstjej. Genom att kartlägga flickornas vänner och familjemedlemmar ska mannen sedan ha använt sig av den informationen för att hota flickorna till att klä av sig och utföra sexuella handlingar framför webbkamerna.

Härvan är den största i sitt slag i Sverige. Totalt rör det sig om över 60 flickor runt om i landet i åldrarna 11 till 20 år, varav sex kommer från Skåne. Enligt Thomas Bälter Nordenman är bevisningen mot mannen är omfattande.

Den 32-åriga mannen säger att han är oskyldig på alla punkter.

– Vi kommer att yrka på att vår klient släpps ur häktet i dag, en friande dom, säger försvarsadvokat Anna Ling.

En rättsspykiatrisk undersökning av mannen kommer att genomföras och väntas vara klar om fem till sex veckor. Först därefter kan en dom förkunnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".