Skåne

Fortsatta problem med sommarkortet

Det är fortsatt stora problem med Skånetrafikens sommarkort. Ett fel i tillverkningen har gjort att vissa av korten fastnar inne i biljettautomaten och ibland får man ingen biljett.

– Kortet fastnar inne under sensorerna i automaten, förklarar Sara Jansson som jobbar i kassan på Skånetrafikens försäljningskontor i Malmö.

Hon får flera gånger om dagen hjälpa irriterade resenärer att plocka ut kort som fastnat.

Skånetrafiken har beställt 130 000 sommarkort för i år men hur många som är felkonstruerade vet man inte. Någon säger att korten är för glatta och spinner i automaten, andra säger att felet beror på att korten har ett lite hack som gör att kortet fastnar. På Skånetrafiken säger man att det handlar dels om trasiga kort och dels att automaterna är slitna.

– Eftersom sommarkortet bara gäller under en begränsad tid hinner vi inte göra något åt själva kortet men vi har extra personal som går runt vid automaterna och kontrollerar att det inte finns kort som fastnat och att det finns kvitton, säger Payman Sabet, försäljningschef på Skånetrafiken.

Den extra servicen syns inte mycket på Malmö central. Istället måste Sara Jansson bryta sina sysslor i kassan och gå ut och låsa upp automaterna. Hittills den här dagen har hon varit ute fyra gånger.

– Om kunderna är stressade är de ganska arga när kortet fastnar, berättar Sara Jansson.

Timoty Risby har just köpt ett sommarkort. Han har inte hört talas om att korten kan fastna och blir lite fundersam när han hör om problemen.

– På bussen ser ju chauffören att man stoppar ner kortet men om det är en automat är ju kortet borta, säger han.