Skåne

Utsocknes blodgivare nekas tappning

Trots bristen på blod på Skånes blodcentraler är det svårt för blodgivare från andra delar av landet att lämna blod här. Det beror på att många av landets blodcentraler inte har samma datasystem.

Andreas Hamrén från Stockholm ger blod regelbundet sedan två år tillbaka. När han under sin semester gick för att ge blod på Skånes Blodbuss i Laholm så fick han inte det.

– Jag trodde man kunde lämna blod var man än befinner sig  i landet. Det är märkligt och tråkigt med tanke på att det behövs blod speciellt under sommaren, säger han.

Är du en så kallad gästblodgivare  som vill ge blod när du är på besök i en annan del av Sverige  så kan det bli svårt. Det är bara ett begränsat antal blodcentraler som har samma datasystem. Sedan man startade samarbetet mellan blodcentralerna för drygt fem år sedan är det bara Stockholms län, Uppsala, Östergötland och Västmanland som anslutit sig. Enligt personal på Skånes blodbuss så skulle de ha infört det gemensamma bloddatasystemet redan för tre år sedan.

– Det är så när man startar sådana här saker kommer det upp mycket under resans gång. Mycket regler som ska samordnas, det ska vara gemensamma termer - saker som är svårt att se när man startar. Därför tar det ofta längre tid än man tror, säger Thomas Attnäs, som är nationell samordnare för Blodcentralernas blodgivareinformation.

Är det allvarligt med tanke på blodbristen i Skåne?

– Varje påse som vi får in är naturligtvis jättevärdefull, men det har ingen avgörande betydelse för att klara blodförsörjningen i ett akut läge, säger Thomas Attnäs.