Skåne

Öresundståg ska kameraövervakas

Det har diskuterats länge, men först nu har Skånetrafiken sökt tillstånd för att kameraövervaka Öresundstågen. Men det kommer att ta tid att få tillstånd.

Med hjälp av kamerorna vill Skånetrafiken minska skadegörelse, bråk och hot och våld mot tågpersonalen.

– Den värsta händelsen vi haft hade vi förra hösten i samband med derbyt MFF-Hif. Då slog supportrar sönder ett helt tåg för oss, säger Göran Lundblad, trafikchef för Skånetrafiken. 

Men det är en komplicerad process. Många aktörer och kommuner är inblandade och ska säga sitt. På länsstyrelsen i Skåne jobbar man nu med det omfattande ärendet. Först till jul tror handläggaren Sören Svensson att ett beslut kan fattas. Han är inte säker på att det blir ett ja till kameror - det är däremot Skånetrafikens Göran Lundblad. 

– Det är vi helt övertygade om. Det förbättrar säkerheten för både resenärerna och ombordpersonalen på tågen. 

Idag finns det övervakningskameror på ett stort antal bussar i Skåne. Där har skadegörelsen nästan försvunnit helt och bråken är färre. Men kameror på offentliga platser är kontroversiellt. Själv skulle inte Göran Lundblad ha något emot att kameraövervakas på en tågresa. 

– Jag skulle inte ha något emot det. Våra kunder tycker samma sak. 

– Det enda negativa är att det hade varit skönt att slippa sätta upp kamerorna. Sedan är det förknippat med en viss kostnad, säger Göran Lundblad.