Svedab anmält för brott mot miljöbalken

Brobolaget Svedab bryter mot miljödomstolens villkor för att pumpa upp och leda tillbaka grundvatten vid trafikplatserna Vintrie och Tygelsjöstigen på motorvägen ut mot Öresundsbron. Länsstyrelsen har därför åtalsanmält Svedab för brott mot miljöbalken.
- Vi har ju inte fått några anmälningar om att det har inträffat skador till följd av det här men det är naturligtvis viktigt att man följer de villkor som miljödomstolen har gett, säger Magnus Berg, jurist på länsstyrelsens miljöenhet. Måste leda tillbaka vattnet Svedab har tillstånd att varje år pumpa bort en viss mängd grundvatten för att vägbanan inte ska stå under vatten. Men för att få göra det måste man samtidigt se till att leda tillbaka det vatten som tas upp. Överskrider kraven Vid trafikplatserna Tygelsjöstigen och Vintrie överskrider Svedab de tillstånd och villkoren som miljödomstolen utfärdade i sin dom från 1997. Vid Tygelsjöstigen tog man under förra året dessutom upp betydligt mer grundvatten än vad man har tillstånd för. Årets kvot var nästan uppnådd redan i juni månad. Riskerar vite Det är länsstyrelsens plikt som tillsynsmyndighet att åtalsanmäla när det finns misstanke om brott. Om Svedab fortsätter att överskrida villkoren i miljödomen kan länsstyrelsen också utfärda ett föreläggande om vite. Svedab har nyligen installerat nya anläggningar som ska förbättra återpumpningen. - Vi kommer att följa upp det här under hösten och blir det senare aktuellt om vi ser att man inte kan följa de villkoren, trots de åtgärder man har gjort, har länsstyrelsen möjlighet att utfärda förelägganden om vite, säger Magnus Berg. Misstanke om miljöbrott utreds Åklagare ska nu utreda om brobolaget har överskridit villkoren i miljödomstolens tillstånd. Vid en eventuell rättslig process riskerar Svedab böter eller fängelse för brott mot miljöbalken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".