Landskrona

Slutserverat för Frälsningsarmén

Det blev ett abrupt slut på Landskronakarnevalen för Frälsningsarmén. När man var i full fart med att servera kaffe och bullar för allmänheten satte kommunens miljöinspektörer stopp för försäljningen av fikat.

Frälsningssoldat Maj-Britt Westerlund berättar att miljöinspektörerna frågade om de hade tillstånd. När de fick ett nej till svar blev det kalla handen.

–  Det ska ni ha, sa de. Ni får stänga. Då var det bara att packa ihop, säger hon.

Får sjunga i stället
Medan andra försäljare är i full gång med att förbereda sina stånd står Frälsningsarméns lokaler vid Rådhustorget låsta med en stor lapp på dörren som talar om att man håller stängt eftersom man inte får servera fika.

Vanligtvis brukar karnevalen inbringa runt 10 000 kronor i arméns kassa, i år blir det inget alls. Det enda Frälsningarmén kan förlita sig på just nu är sin sång.

–  Det kan de inte förbjuda. Det har vi tillstånd till, säger Maj-Britt Westerlund.

Ska ansöka om tillstånd
På kommunens hemsida står det klart och tydligt att alla livsmedelsföretagare som medverkar vid karnevalen måsta antingen vara registrerade eller godkända. Något som gått Frälsningsarmén förbi.

–  Det har inte vi fått reda på, säger Maj-Britt Westerlund.

Enligt henne har Frälsningsarmén tidigare frågat ansvariga för karnevalen om saken och fått ett ok, därför blev man väldigt snopna när kommunen sade blankt nej till serveringen.

Nu ska man ansöka om tillstånd och hoppas på att få det så fort som möjligt för att kunna sälja bakverken som var ämnade för karnevalen men som vilar i frysen för närvarande.

Sylwia Jaworska
sylwia.jaworska@sr.se