Näset

Falsterbo Horse Show slår i taket

De stora internationella hästtävlingarna i Falsterbo startar i dag, söndag. Sedan 1920-talet har tävlingarna hållits varje år i Falsterbo och arrangemanget blir större och större för varje år.

Men nu är nog gränsen nådd, tror tävlingsledaren Jana Wannius, som varit ansvarig för Falsterbo Horse Show i över 20 år. 

– Vi börjar slå i taket, lite smått, säger Jana Wannius.

– Det finns gränser för hur mycket man kan klara av i själva logistiken, med parkeringsutrymmen, boende med mera.

Däremot tror Jana Wannius inte att det är någon risk att tävlingarna flyttar till en annan ort. Till Falsterbo Horse Show kom förra året 59 000 besökare. I år har man sålt 35 procent fler förköpsbiljetter, vilket kan tyda på att det blir ett publikrekord i slutändan.


Det som lockar i år är att tävlingen har sitt ridsportsligt mest imponerande innehåll, med ryttare från nära 20 olika länder och en deltävling i superligan med världens tio bästa nationslag. Hästfesten lockar många, inte bara hästintresserade. Restauranger, campingvärdar och rumsuthyrare i Vellinge kommun gnuggar händerna.

– Folk ska ju äta och dricka. De är här i genomsnitt tre dagar. Då måste de göra andra saker också, säger Jana Wannius.

Deltävlingen i superligan hålls i Falsterbo på fredag. I det svenska laget rider bland andra Rolf-Göran Bengtsson, ursprungligen från Södra Sandby och Alexander Zetterman från Linderöd. Hästfesten avslutas nästa söndag.