Skåne

Riksbyggen stäms på hundratusentals kronor

Två bostadsrättsföreningar i Skåne som haft Riksbyggen som ekonomisk förvaltare misstänks ha råkat ut för förskingring av sina före detta ordföranden. En av föreningarna har nu stämt Riksbyggen på 800 000 kronor, eftersom man anser att förvaltaren borde upptäckt och stoppat utbetalningarna.

– Vi måste se till att pengarna kommer tillbaka till föreningen. Det är ju styrelsens skyldighet, säger Jerry Larsson som är vice ordförande i bostadsrättsföreningen i Trelleborg.

Enligt bostadsrättsföreningens styrelse har den före detta ordföranden under fyra års tid bland annat tagit ut otillåtna summor i förlorad arbetsinkomst och köpt varor och tjänster till sig själv för föreningens pengar. Det pågår en brottsutredning, men mannen befinner sig sedan upptäckten i Thailand. Enligt polisutredaren rör misstankarna grov förskingring, och mannen har i förhör medgivit vissa delar. Men bostadsrättsföreningens styrelse anser att ett stort ansvar ligger hos Riksbyggen, som skött utbetalningarna:

– Man har inte skött attesterigen och firmateckningen på ett sätt som det har stått i stadgarna. Det har man förbisett hos Riksbyggens ekonomiska förvaltare och godkännt utan att styrelsen har vetat om det, Jerry Larsson som är vice ordförande i bostadsrättsföreningen i Trelleborg.

Anser du att detta är saker som Riksbyggen borde ha upptäckt?

– Självklart, det är det vi har betalat dom för, säger Jerry Larsson.

I Lund fattade en annan bostadsrättsförening i januari misstankar om att ordföranden där förskingrat pengar. Brottsutredning pågår även här, och föreningen har stämt den misstänkte på över tre miljoner kronor. Även den föreningen har Riksbyggen som förvaltare, men föreningens advokat vill inte säga om man även tittar på förvaltarens ansvar.

Riksbyggen har överlämnat Trelleborgsföreningens stämningsansökan till en advokat, och informationschefen Göran Krona vill i dag inte kommentera anklagelserna:

– Nu får först advokaten gå igenom det här ordentligt och ha en dragning för oss. Sen får vi gemensamt dikutera igenom detta för att se hur vi ska se på det här, säger Riksbyggens informationschef Göran Krona.