Primärvården i kris

Primärvården i Skåne är i kris. I år försvinner över 60 000 tider till doktorn och produktiviteten per anställd har sjunkit kraftigt. Samtidigt måste det till nya stora besparingar eftersom primärvården i Skåne dras med ett stort underskott. Det framgår av delårsrapporten för årets första åtta månader.
2002 tog läkarna på Region Skånes vårdcentraler emot 1 100 000 patienter. I år blir det drygt 60 000 färre som får komma till distriktsläkaren enligt Primärvården Skånes analys. Eftersom primärvården fortfarande har lika många anställda har produktivitet per anställd sjunkit kraftigt. Samtidigt går Primärvården Skåne med ett stort underskott i år, senaste ett är prognosen pekar på minus 83 miljoner. Inga svar Varför Primärvården gör ett så dåligt resultat i år är svårt att få en förklaring på. Chefen för primärvården Skåne Ulf Swanstein säger att han inte har några svar. Per Nordlund är läkare på Sorgenfrimottagningen och ordförande i Sydvästra Skånes distriktsläkarförening, säger att han är besviken på politikerna som sa att primärvården skulle fredas från stora besparingar. – Det är inte så himla roligt, man tappar ju arbetslusten på att göra det där lilla extra Ytterligare besparingar För att klara budget väntar ytterligare besparingar nästa år. Men enligt Per Nordlund krävs i stället satsningar. Annars kommer bara riktigt akuta patienter att få vård, alla andra blir utan primärvård. – De försöker väl komma till eller så kommer de inte till trots att de också betalar sjukförsäkring.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".