båstad

Hårdsatsar mot narkotikan i Båstad

I Båstad är tennisturneringen Swedish Open i full gång. Tennisen, men kanske framförallt festandet lockar tiotusentals människor till Bjärehalvön i Skåne.

Det är inte bara champagne man berusar sig med, i krogmiljöerna runt tennisbanorna förekommer också narkotika. Därför hårdsatsar polisen nu för att komma åt knarket under tennisveckorna.

– Vi vet ju genom vårt arbete i Helsingborg men även genom Stockholmspolisens krogsektions arbete att det finns ett problem med droger i krogmiljön, säger Jonas Berg, gruppchef för polisens ungdoms- och narkotikagrupp i Helsingborg.

Håller på i två veckor
Det annars lite sömniga samhället i nordvästra Skåne mångdubblar sin befolkning under tennisveckorna och stämningen är hög.

I år håller festen dessutom på i två veckor eftersom damerna för första gången fått en egen turnering som avgjordes förra veckan.

På centrecourten, på ständerna och framförallt på innekrogarna trängs festfolket från Stureplan i Stockholm med affärsmän, kändisar och ungdomar. Det dricks mycket dyr champagne, men även narkotikaanvändandet är utbrett berättar 21-åriga Anna Stenberg-Svenson från Helsingborg, som är i Båstad under tennisveckorna.

16 personer misstänkta för narkotikabrott
Sju civilklädda knarkspanare och en hundförare jobbar nu framförallt i köerna, men även inne på krogarna i Båstad för att spana efter narkotika. Dessutom har man ett underrättelsesamarbete med Stockholmspolisens krogsektion.

Hittills har man varit i Båstad under fyra dagar vilket hittills lett till att 16 personer är misstänkta för olika typer av narkotikabrott. Framförallt är det cannabis, men även kokain som man hittar, säger Jonas Berg.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Maria Dietrichson
maria.dietrichson@sr.se