Landskrona

Åtalas för miljonuttag ur automat

Ett tekniskt fel gjorde att en 54-årig man kunde ta ut 2,8 miljoner kronor från fem bankomater i Landskrona i början av april, trots att han bara hade 80 kronor på kontot. Nu åtalas han för grovt bedrägeri.

Enligt 54-åringen var det slumpen som gjorde att han plockade ut nästan tre miljoner från bankomaterna. Han har sagt att när han märkte att det gick att få ut massor med pengar från automaterna, så kunde han inte tänka klart utan bara fortsatte. Att pengarna betalades ut trots att det bara fanns 80 kronor på kontot berodde på ett fel i kommunikationen mellan Swedbank som ägde automaterna och banken där mannen hade sitt konto.

När han kommit över pengarna flydde han utomlands, och befann sig under en period i Vitryssland, Ryssland och Polen. Men sedan han enligt egna uppgifter blivit rånad och knivstucken där så gav han upp och åkte tillbaka till Sverige och överlämnade sig till polisen. De 1,6 miljoner som han hade kvar av bytet har han också lämnat tillbaka. I dag tisdag åtalades mannen vid Lunds tingsrätt, misstänkt för grovt bedrägeri.

54-åringen erkänner att han begått ett brott, men inte att det rör sig om grovt bedrägeri, utan om olovligt förfogande. Han har också sagt att han har för avsikt att betala tillbaka de pengar som saknas.