Malmö

Misstänkta för brand skyller på gäng

Uppdaterad 17.15

I dag tisdag hölls rättegång mot de fyra pojkar som är misstänkta för att ha försökt tända eld på en skrotfirma i Malmö tidigare i år. Pojkarna hävdar att kriminella tvingade dem.

När rättegången hade pågått i en halvtimme höll en av de misstänkta pojkarna upp en handskriven lapp mot åhörarna. På den stod skrivet: "Vi blev tvingade". Enligt tre av de fyra åtalade pojkarna var det en fest på Slagthuset som slutade i bråk. Som straff tvingade en kriminell organisation dem att tända eld på skrotfirman. 

Den fjärde pojken säger sig inte veta om bråket. Under rättegången berättade han att han inte vågat säga nej när de andra begav sig till firman för att tända eld. 

Under rättegången i Malmö tingsrätt berättade skrothandlaren om sin desperation. Under våren utsattes hans firma för sju olika brandattentat. Därför utfäste han en belöning på 100 000 kronor till den som kunde komma med värdefulla tips. Kort därefter hörde en man av sig. Tack vare tipset kunde sedan de fyra pojkarna gripas i gärningen. 

Det som förbryllade under rättegången var den artonåring som tidigare visat upp lappen med texten "Vi blev tvingade". Enligt de tre övriga misstänkta var det han som var pådrivande. Samtidigt berättade han att det var han som tipsat skrothandlaren om attentatet och alltså lett sina kompisar rakt in i polisens armar.  

Artonåringen själv menade att han trott sig göra dem en tjänst eftersom de 100 000 kronorna skulle användas till att köpa pojkarna fria från hotet från det kriminella gänget.

Sandra Svensson
sandra.svensson@sr.se