HD prövar om tunneln behövde tillstånd

Framöver ska Högsta domstolen (HD) pröva om tre före detta Banverkschefer bröt mot vattenlagen i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen.
Men först ska domstolen bestämma om tunnelbygget behövde något tillstånd överhuvudtaget. Såväl tingsrätten i Ängelholm som Hovrätten i Malmö har friat de tre åtalade, med hänvisning till att tunnelbygget inte är ett så kallat tillståndspliktigt vattenföretag. Ett tillstånd som inte krävs behöver man ju heller inte bry sig om, blev slutsatsen. Hovrättens dom överklagades till Högsta Domstolen av riksåklagaren, som driver målet mot de tre före detta Banverkscheferna. Men nu väljer HD alltså att i första hand bara ta ställning till om det behövdes något tillstånd för tunnelbygget eller inte. Det hela gås igenom och avgörs av Högsta Domstolens jurister och domare utan någon vanlig domstolsförhandling. Om HD kommer fram till att tunnelbygget inte behövde något tillstånd, fastställer man bara Hovrättens dom och de tre före detta Banverkscheferna frias, efter nästan sex års utredningar och rättsprocesser. Skulle HD däremot anse att ett tillstånd för tunnelbygget behövdes, kommer det troligen att bli nya förhandlingar i Högsta Domstolen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".