Bostadsbrist drabbar flyktingar hårt

Det råder stor bostadsbrist i Helsingborg och några av de som drabbas värst är flyktingar. I dag bor flera flyktingfamiljer med fyra till fem barn, i tvårumslägenheter.
Flyktingsekreterare Nidal Khaliel menar att situationen är ohållbar. – Jag tror att det finns både kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser. Det långsiktiga är ju välbefinnandet bland barnen och vuxna. Nidal Khaliel är på besök hos en flyktingfamilj som består av mamma, pappa och fyra tonårsbarn. Alla trängs de i en tvårumslägenhet på 77 kvadratmeter. Barnen pratar om att de bland annat inte får ro och plats till att läsa sina läxor och så uppstår bråk ganska ofta. Flera flyktingfamiljer i Helsingborg har liknande situationer. Problemet med att finna bostäder har funnits länge men förvärrat under det senaste halvåret. För tillfället står 90 flyktinghushåll i kö för en egen bostad och de som väl får en får ofta trängas. Utvecklingsnämnden har nu bett kommunstyrelsen om hjälp i frågan. Socialdemokraten och ordförande i utvecklingsnämnden Kjell Lundin tycker att frågan är jobbig. – Ja, den är ju tragisk, allarmerande och jobbig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".