Helsingborg

Fällande domar för Nordearånare

Det blev fällande domar mot de tre unga män från Landskrona som stått åtalade för rånet mot Nordea i Ängelholm och rånförsöket mot Nordea i Helsingborg i februari.

Domen meddelades direkt när rättegången avslutades i Helsingborgs tingsrätt i dag.

Av de tre dömda männen var två 17 år och en 19 år när rånet och rånförsöket inträffade. De två yngsta döms båda till särskild ungdomsvård, i åtta månader respektive ett år. Den äldsta av de tre döms till åtta månaders fängelse.

Åklagaren ville ha de tre dömda för grovt rån, men så långt gick inte tingsrätten utan nöjde sig med att döma för rån av den mildare graden.

Efter rånet i Ängelholm, där bytet blev 5 000 kronor, lämnade de flyende rånarna efter sig två rånarluvor, en yxa, och en soft air gun som använts. Och det var DNA från en av rånarluvorna som blev avgörande för att rånet klarades upp.

DNA-spåret ledde till den ena 17-åringen, och när man sen kartlade hans mobiltelefontrafik kunde de två andra dömda kopplas till brotten.

De tre åtalade har hela tiden nekat till att de begått något brott, och förklarat det faktum att deras mobiltelefoner funnits vid brottsplatserna med att man lånat ut dem. Men det trodde inte tingsrätten på.