Malmö

Storbedragare dömd till sex års fängelse

Sex års fängelse blev domen för den storsvindlare som lurat till sig nära 117 miljoner kronor från olika affärs-män. Nu kräver mannens advokat att rättegången tas om.

Under flera år lurade 46-åringen olika företagare att investera i affärsprojekt, som han lovade skulle ge hög avkastning, men som i själva verket aldrig existerade.

Åklagaren hävdade under rättegången att pengarna istället gått via bulvaner till kända kriminella både i Sverige och utomlands.

Mannen själv har däremot hävdat att det egentligen är han som blivit lurad av brittiska bedragare och att det är därför som affärsmännen inte fått avkastning på sina investeringar.

De förklaringarna trodde däremot inte tingsrätten på utan dömde honom till sex års fängelse. Han ska dessutom betala nära 111 miljoner till de drabbade investerarna som tingsrätten menar har blivit skadade inte bara ekonomiskt utan också personligen. I tingsrättens bedömning står det idag att 46-åringens handlande varit ”utomordentligt förslaget och präglat av en total avsaknad av empati”.

– Det kan inte vara annat än tillfredställande, säger vice chefsåklagare Lars Olson om domen.

46-åringens advokat Jonas Carlsson säger idag att han och hans klient kommer att begära att rättegången tas om. Anledningen är att de anser sig ha fått för kort tid på sig att förbereda sig i målet.

– Jag menar att detta strider mot Europakonventionen. Det finns en uttrycklig regel som säger att den misstänkte ska ha tid och möjlighet att förbereda sitt försvar. Det är en regel som gäller och övertrumfar svensk lag, säger han.

Men det argumentet håller inte menar vice chefsåklagare Lars Olson.

– Det är nonsens enligt min uppfattning. De hade månadsvis med tid för förberedelse innan förhandlingen startade i tingsrätten. Så jag tror inte att de kommer ha framgång med det, säger han.