Skåne

8 000 röster till kan ta SD in i riksdagen

Det kan räcka med 8 000 röster till i Skåne läns södra valkrets för att Sverigedemokraterna ska kunna ta sig in i riksdagen. 

Det är inte bara 4 procents-regeln som bestämmer när ett parti är tillräckligt stort för att få en plats i Sveriges riksdag. Det finns också en annan regel, 12-procentregeln.Med hjälp av den kan ett parti som får minst 12 procent i en valkrets komma in i riksdagen.

Enligt en undersökning som DN och Synovate har gjort är Sverigedemokraterna inte långt ifrån gränsen i Skåne läns södra valkrets. Valundersökningen visar att drygt 8 procent av väljarna i valkretsen i dag säger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna. Men Nicklas Källebring, som är opnionsanalytiker på Synovate, tror att det ändå är en bit kvar.

– I en enskild valkrets är ju 8 000 röster en del. Man måste ändå öka från 8,1 till 12 procent, och det är ofta ett ganska styvt jobb att öka sitt stöd så mycket, säger han.

Bland de etablerade riksdagspartierna är det förstås många som får mer än 12 procent i olika valkretsar när det är val, men för nya småpartier som knackar på dörren till riksdagen är gränsen intressant.

Hittills har 12-procentsgränsen inte öppnat någon riksdagsdörr för ett oetablerat parti, men det är inte omöjligt att Sverigedmokraterna lyckas samla in ytterligare drygt 8 000 röster till nästa val menar Malena Rosén Sundström , statsvetare vid Lunds Universitet och Malmö högskola.

– I valet till Europaparlamentet så var det cirka åtta kommuner häromkring som noterade omkring tio procent eller över. Det visar ju att de har ett väldigt starkt fäste här i Skåne. På så sätt är det inget omöjligt scenario.

Om Sverigedemokraterna skulle lyckas med att få ett mandat i riksdagen måste de etablerade partierna fundera över hur man ska behandla dem, säger Malena Rosén Sundström.

– Ett scenario är ju att de får en vågmästarroll.