LUND

Universitetet vädjar om bostadshjälp

Lunds universitet går nu, tillsammans med studentkåren, ut och vädjar till allmänheten om hjälp med boende för de nya studenterna i höst.

Behovet av studentbostäder inför höstens terminstart är större än vanligt, och universitetet oroar sig för att förlora duktiga studenter om det inte finns bostäder för dem.

Lunds universitets rektor, och Lunds universitets studentkårers ledning, vädjar därför gemensamt till alla i Lund och Malmö som har möjlighet att hyra ut ett rum till en studen för kortare eller längre tid.

– Situationen är värre än vanligt i höst eftersom vi har många sökande, och för att en del tillfälliga bostäder ju inte byggs, säger Per Eriksson, rektor på Lunds universitet.

Själv tänker han erbjuda en sängplats på familjens soffa till en student.

– Det brukar ju vara mest besvärligt i början av terminen, och sen lätta lite efter ett par månader.

Men på längre sikt behövs naturligtvis andra lösningar:

– Vi har ett ansvar att tillsammans med kommunen, AF bostäder och nationerna se till att det byggs nya bostäder. 

Problemet med bostadsbristen är också så stort att det behövs mer än insatser från Lund, menar han. 

– Det behövs hjälp från fler håll, från fler kommuner. Samtidigt är ju problemet om studenterna flyttar till andra kommuner att de får den extra månadskostnaden med månadskortet hos Skånetrafiken. En dröm vore att studenter kunde resa med kraftig rabatt i kollektivtrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".