Malmö

Malmö lockar skateboard-eliten

I helgen intar världseliten i skateboard Stapelbäddsparken, Malmös stora skate-anläggning i Västra Hamnen. Skateboardtävling Ultra Bowl lockar till sig eliten i det som kallas poolåkning.

– Malmö är en föregångare när det kommer till att bygga skateparker, menar John Magnusson från föreningen Bryggeriet, som driver Stapelbäddsparken. Vi ligger till med med före övriga Europa.

– Och tack vare den stora satsning på Stapelbäddsparken växer sig också åkandet allt starkare. 

Helgens tävling hålls nere i den så kallade poolen. Poolen är enligt amerikansk modell, utan kanter i botten. Istället är den rundad som en skål.

– Det finns en djup del och en låg del, och vi har till och med en trappa som man kan göra trick på. Det gäller att köra olika linjer – det blir ofta bra fart och är väldigt intensivt.

Men Stapelbäddsparken består inte bara av den stora poolen i betong, utan totalt handlar det om 2 500 kvadrameter betongpark för skateboard-åkarna att åka i. Vid streetområdet finns även vanliga torg och gator, med räcken, trappor och allt annat som man kan använda för att göra skatetrick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".