Skåne

Nu kan räkningarna betalas igen

I mitten av juli drabbades Sparbanken Finns 70 000 kunder av ett tekniskt fel. Kunderna fick i samband med felet problem med att betala elektroniska fakturor. Men nu inför lönehelgen är problemet löst.

– Vi hade en tillfällig störning, men den blev tillrättad tämligen omgående. Fredagen den 10:e, på kvällen, var det tillrättat, säger Magnus Månsson som är chef för affärsområde privat på Sparbanken Finn.

Ett par av Sparbanken Finns kunder hörde av sig till P4 Radio Malmöhus och berättade att de inte fått några e-fakturor alls, men det berodde enligt Magnus Månsson inte på felet i datasystemet utan på den mänskliga faktorn.

Eftersom felet i systemet uppstod tidigt i månaden drabbades inte så många kunder i praktiken, eftersom de flesta betalar sina fakturor i slutet av månaden. Felet uppmärksammades snabbt både av kunder och av banken.

– Det här fick vi reda på via tekniker som jobbar med internetbanken, och samtidigt var kunderna väldigt snabba med att göra oss uppmärksamma på det, säger Magnus Månsson.

Anser ni att ert system är säkert på så sätt att ni direkt ser om något blir fel?

– Det är en jättesvår fråga. Det finns säkert saker man kan göra ännu bättre, men jag tycker ändå att vi har bra bevakning på internetbanken.

Maria Bohlin
maria.bohlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".