Nu måste man ta körkort för att få köra en EU-moppe. Foto: Ingvar Karmhed / Svd / SCANPIX

Nytt körkort för EU-moped

Till hösten blir det hårdare krav för att få köra moped. Många mopedolyckor har gjort att en ny körkortstyp för så kallad EU-moppe införs den första oktober.

Även för vanlig moped kommer det att införas förarbevis, men bara för den som fyller 15 efter den 1 oktober, förklarar Mikael Andersson på Transportstyrelsen:

- Om du till exempel idag vill köra moped klass 2 så räcker det med att du har fyllt 15, och fyller du 15 år innan första oktober så har du även i fortsättningen rätt att köra moped klass 2 utan förarbevis, säger han.

Förenklat kan man säga att de som fyller femton före den första oktober inte behöver oroa sig om det är klass 2-moped de vill köra, fyller man däremot efter första oktober behöver man ett förarbevis.

För klass 1-moped, en så kallad EU-moped, behövs körkort, men har man redan ett förarbevis är det bara att byta in den mot ett körkort. Den som inte redan har ett förarbevis måste däremot ta körkort för att få köra EU-moppe efter den första oktober. 

– Det första är att du måste skaffa dig ett körkortstillstånd. Det andra är att du måste genomgå en utbildning som kommer att bli mer omfattande och inbegripa fler moment än vad den gör idag, och du måste genomföra en kunskapsprov hos vägverket.

Det nya körkortet blir dyrare, och det kan också återkallas.

– De måste ju sköta sig lite mer och vara lite mer rädda om det, kan inte köra onyktra som det har gått med det andra. Det tycker vi är positivt, säger Jörgen Rodian som är körskolelärare i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".