Billigare dansk sprit ger ökad skånsk konsumtion

Danmark sänker från och med idag, den förste oktober, skatten på sprit och forskare menar att det kommer innebära att alkoholkonsumtionen ökar i Skåne.
En prissänkning får alltid konsekvensen att konsumtionen går upp, säger Petter Lundborg, doktor inom national- och hälsoekonomi. Petter Lundborg menar att det finns en risk att Sverige nu börjar förlora greppet om den klassiska metoden för att sänka alkoholkonsumtionen, nämligen att ha höga alkoholskatter. - Nu får man försöka hitta nya lösningar, säger han. Men exakt vad som behövs göras för att svenskarna inte ska dricka för mycket alkohol, vet forskarna inte med säkerhet i dag, men Petter Lundborg menar att man främst bör sätta in åtgärder för ungdomar. - Det är en grupp som har ganska lite pengar och där får prissänkningar stora konsekvenser, så det riskerar att vi får ett ökat ungdomsdrickande, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".