Malmö

Missade att ge medvetslös 86-åring vård

Fosie stadsdelsförvaltning i Malmö lex-maria-anmäler nu sig själv för att man på grund av personalstrul missade att skicka en medvetslös vårdtagare till sjukhus.

Bakgrunden är en händelse i juni då personalen på ett av stadsdelens äldreboenden inte kunde väcka en 86-årig vårdtagare. En av undersköterskorna på boendet ringer då till ansvarig jourhavande sjuksköterska.

Sjuksköterskan, som tar emot samtalalet, är dock inte ordinarie sjuksköterska, utan en nyanställd vikarie som råkar befinna sig i närheten av telefonen. Hon rapporterar därför innehållet i telefonsamtalet vidare till en kollega. Denna kollega i sin tur är inhyrd från ett bemanningsföretag, och uppfattar inte situationen som akut.

Först ytterligare två timmar senare åker sjuksköterskan ut till boendet, och först ytterligare en timme senare kommer vårdtagaren iväg till sjukhuset.

Den 86-årige patienten återfår aldrig medvetandet, utan avlider en tid senare. 

en äldre patient avled I Malmö lexmaria-anmäler nu Fosie stadsdelsförvaltning sig själv eftersom strul med bemanningen på ett äldreboende ledde till dåligt omhändertagande av en boende. Den gamle gick inte att väcka och sjuksköterskan som undersökte mannen förstod inte det akuta läget. Patienten kom därför inte till sjukhus på flera timmar, och dog strax efteråt.

(om inte gått att väcka, inte tagits om hand som denne borde. Enligt anmälan ska en

sjuksköterska inte förstått det akuta läget vilket gjorde att patienten inte kom till sjukhus på flera timmar. Patienten fick aldrig tillbaka medvetandet och avled kort därpå på sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".