Sjöbo

Inga nya fall av salmonella i Vollsjö

Av 35 gårdar, där prov tagits, har inga nya salmonellasmittade gårdar hittats i Vollsjö. Men Länsstyrelsen och Jordbruksverket vet fortfarande inte hur de första tre gårdarna smittades.

– Salmonellabakterierna kan ju komma antingen med vilda djur eller skadedjur eller via foder det är väl de två vanligaste misstankarna man har, säger länsveterinär Lotta Berg.

Ett annat sätt som salmonella kan sprida sig är genom läckor från avlopp och gödselstackar, men Jordbruksverket och Länsstyrelsen tror att smittan i Vollsjö är kopplad till de gårdar i Svedalatrakten som drabbats av salmonella reading förra året.

De drabbade gårdarna Vollsjö har nötkreatur, för mjölk- och köttproduktion. Två håller just på att sanera och har också spärrförklarats.

På den tredje gården har man bara hittat ett enstaka positivt prov på salmonella så där håller man fortfarande på med provtagning.

– Det innebär att man inte får sälja djur eller ta in djur, så det stör ju produktionen helt klart, säger Lotta Berg om spärrförklaringen av gårdarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".