Skåningar får vänta upp till sex veckor på proven för körkort. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX.
Skåne

Långa köer för körkortsprov

Det är lång väntetid för att få avlägga prov för körkort i Skåne. Detta trots att vägverket sedan den första september förra året lovar att väntetiden inte ska överstiga tre veckor. 

– Som med allting annat i Sverige så har även vi semester. När det varit som lägst bemanning har vi varit tre av tio som jobbat, säger Lars Andersson som är chef på vägverkets förarprovskontor i Helsingborg.

På vägverkets hemsida kan man under rubriken "vägverket lovar" läsa att den maximala väntetiden är tre veckor för kunskapsprovet och sen två veckor för körprovet. Men det löftet har man problem att hålla i Skåne under sommaren. I Helsingborg kan man till exempel är väntetiden just nu fem veckor. Och så här brukar det se ut under sommaren.

– Det finns ett löfte om tre veckors väntetid under normalförhållande. Den här semestertiden är undantagen, säger Lars Andersson som är chef på vägverkets förarprovskontor i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".