MALMÖ

Giftigt ämne på återvinningsstation

Räddningstjänsten fick på lördagskvällen rycka ut och sanera en återvinningsstation i Malmö efter att man hittat flera dunkar med det giftiga ämnet perkloretylen.

Någon hade dumpat fem burkar med ämnet vid återvinningsstationen på Sofielundsvägen. En del av innehållet hade runnit ut på gatan. Perkloretylen används vanligast vid kemtvätt, men är giftigt, frätande och cancerogent.

– Det var inte så mycket kvar i burkarna, så det var ingen större fara, men det går ju inte att ha giftigt avfall ståendes kvar där, säger Håkan Nilsson, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Räddningstjänsten fraktade bort burkarna till kemiavfall och sanerade det som läckt ut på gatan. Återvinningsstationen hölls även avspärrad ett kort tag efter saneringsarbetet. Vem som ställt burkarna med perkloretylen där är oklart.

– Förmodligen har någon ställt det där av lathet. Det är enklare att dumpa det än att lämna in det till kemiavfall. Det kostar ju pengar, säger Håkan Nilsson.

Philip Ramqvist
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista