Höganäs

Alkoholmottagningar kan läggas ner

Uppdaterad kl 17.50
Både Ängelholms och Höganäs kommun planerar att lägga ner sina alkoholmottagningar som funnits i 39 respektive 37 år.

– Medlemmar har hört av sig och är rädda för att om alkoholmottagningen läggs ner så har man ingenstans att ta vägen framöver, säger Hans Johansson från Riksförbundet för hjälp åt narkotika och läkemedelsmissbrukare.

Mottagningarna bedriver öppenvård och den som har alkoholproblem har möjlighet att komma dit anonymt.

Hans Johansson är övertygad om att det inte blir någon besparing i praktiken att stänga alkholmottagningen utan att det kommer att leda till högre kostnader någon annanstans.

Sjuksköterskan Ann-Christine Berggren som arbetar på alkoholmottagningen i Höganäs håller med. Hon är övertygad om att många i stället för att söka hjälp i ett tidigt skede, när det sociala livet fortfarande fungerar, kommer att vänta tills man kanske mist både jobb och familj.

– Det blir väldigt stora kostnader för samhället och det kommer att kosta mänskligt lidande, säger sjuksköterskan Ann-Christine Berggren som arbetar på alkoholmottagningen i Höganäs kommun.

Göran Jönsson som är socialchef i Höganäs säger att socialnämnden där fått i uppdrag att ta fram förslag på nedkärningar på på 1 till 1,5 procent. Det motsvarar 3,5 respektive 5 miljoner kronor.

Den 18:e augusti ska förslagen redovisas på ett möte där Höganäs kommuns alla förvaltningschefer är med.

Socialchef Göran Jönsson säger att det är svårt att överblicka konsekvenserna av en eventuell stängning, men menar att ska man spara så mycket kommer det att märkas någonstans.

– Det finns ju andra områden där det också kommer att innebära konsekvenser. Det är ju en avvägning man får göra här.

– Sen finns det ju möjliga alternativ. Man kan väl kanske vända sig till primärvården och få hjälp den vägen också, säger Göran Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista