Malmö

Dömd storbedragare överklagar

Den man som i juli dömdes till sex års fängelse i Malmö tingsrätt för att ha lurat till sig 117 miljoner kronor överklagar nu till hovrätten.

Den 46-årige mannens advokat Jonas Carlsson skriver att hela rättegången bör tas om i tingsrätten, eftersom han och hans klient inte fått tillräckligt med förberedelsetid. Något de anser strider mot Europakonventionen.

Medan en stor styrka av poliser och två åklagare i nästan åtta månader kunnat jobba fallet fick den dömde och hans advokat bara två månader på sig.

Det innebar enligt överklagandet att de inte hann gå igenom mer än 10 000 telefonsamtal och sms, av de nästan 70 000 samtal och sms som fanns i förundersökningen.

Den dömde 46-åringen hävdar också att han själv gått med på att sitta längre i häkte för att får mer förberedelsetid inför målet.

Dessutom anser försvaret att två vittnesmål i rättegången bör ogiltigförklaras eftersom de inte anser att de har haft möjlighet att ställa frågor till dessa vittnen i tillräcklig omfattning.

Den dömde 46-åringen har enligt domen i Malmö tingsrätt lurat flera olika företagare att investera i affärsprojekt, som han lovade skulle ge hög avkastning men som i själva verket inte existerade.

Totalt handlar det om 117 miljoner som på så sätt svindlats bort. 46-åringen själv hävdade under rättegången att han hela tiden tänkt betala tillbaka pengarna, och att själv blivit lurad av brittiska bedragare, men han dömdes till sex års fängelse för grovt bedrägeri.

Om inte Hovrätten över Skåne och Blekinge går med på att rättegången tas om i tingsrätten vill 46-åringen att åtalet ska ogillas i sin helhet. I tredje och sista hand yrkar han på strafflindring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista