Lund

Försöker lura bostadsökande studenter

Nu går bostadsförmedlingen Bopoolen.nu ut och varnar för kända bedragare som har gett sig in på Lunds bostadsmarknad inför terminsstarten.

De lurar till sig förskott på flera tusen kronor, när de via mejl erbjuder falska lägenheter till studenter som söker bostad på Bopoolen.nu.

– Ofta kan de backa upp erbjudandena med stulna svenska identiteter och bilder på lägenheter, säger Sebastian Bay på Bopoolen.

Bedragaren begär en deposition för att studenten ska få hyra lägenheten. Än så länge har ett 20-tal studenter hört av sig till Bopoolen om mejlen, men Sebastian Bay känner inte till någon som har satt in några pengar på bedragarnas konton.

– Men det finns ett antal som har skickat över sina egna identitetsuppgifter till de här ligorna, och det är ett problem eftersom de använder uppgifterna i försök att lura andra människor.

Bopoolen erbjuder de studenter som inte själva kan titta på lägenheten att göra ett besök och kolla upp att lägenheten verkligen finns och ska hyras ut.

– Betala inte ut pengar förrän du har fått tillgång till lägenheten och har skrivit på ett kontrakt, rekommenderar Sebastian Bay.

Så här lät det när vi ringde upp en av de misstänkta bluffarna.

– Lägenheten är väldigt stor. Den är rymlig och ligger när universitetet.

Vi har ringt upp en av de misstänkta bluffarna och han vill hyra ut en lägenhet på 120 kvadrat centralt i Lund. Hyran är på 3 000 kronor i månaden säger han. Men så tillkommer en deposition på nästan 5 000 kronor, som han vill att jag ska betala innan jag sett lägenheten.

När ska jag betala deposition? Är det när jag har sett lägenheten eller?

– Du vet. Som jag sa så är jag i Storbritannien nu och jag har nycklarna här...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista