Malmö

Herrgårdssatsning kritiseras för att stjäla resurser

Polisens särskilda satsning på Herrgården på Rosengård i Malmö kritiseras för att drabba andra stadsdelar. Men polismästare Ulf Sempert anser att prioriteringen är riktig.

Det är från Fosie stadsdelsförvaltning som det kommer uppgifter om att drogmissbruket bland ungdomar tycks ha ökat i sommar. John Roslund (M), andre vice ordförande i stadsdelsfullmäktige kopplar ökningen till att polisen prioriterat om resurser till Herrgården.

- Om man sätter hela sin polisstyrka på Rosengård finns det inte tid över att patrullera Lindängen och Kroksbäck som är andra riktigt tuffa områden, säger John Roslund (M).

Den särskilda satsningen på Herrgården har pågått sedan i maj. För att klara av att öka bemanningen hämtas poliser från hela Skåne och från andra områden i Malmö. Men än så länge anser inte polismästare Ulf Sempert att man kan se att följden blivit ökade problem i andra stadsdelar.

- Som det är nu är Herrgården det enskilt största problemet vi har i Malmö, i Skåne och kanske till och med inom svensk polis. Där måste vi satsa våra resurser, säger Ulf Sempert.

Satsningen på Herrgården ska pågå åtminstone till årsskiftet och kan enligt Ulf Sempert i princip pågå hur länge som helst. Lösningen ligger enligt honom i samarbetet med Malmö Stad och fastighetsägarna för att bostäderna på Herrgården ska bli drägliga att bo i. Problemen med bränder och stenkastning bottnar i de urusla boendeförhållandena i området.

- Det är ju det som är grundproblematiken: för många människor bor i för dåliga lägenheter. Kan man rätta till det kan vi också återgå till att sätta resurser över hela Malmö som det kanske borde vara, säger Ulf Sempert.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista