lövestad

Nya fall av salmonella reading

Ytterligare en gård i Sjöbo-trakten har nu konstaterats vara smittad av salmonella reading.

En gård i Lövestad är avspärrad sedan smittan hittats vid en provtagning på gården. Tidigare har man hittat fyra smittade gårdar i Vollsjötrakten men detta är det första fallet i Lövestad.

– Vi har fått provsvar från Lövestad där vi tog tretton olika miljö- och samlingsprover. Och ett av dessa prover har visat sig innehålla salmonella reading, säger Elöd Szántó som är veterinärinspektör på Jordbruksverket.

De smittade gårdarna i Vollsjö kan kopplas ihop med varandra men än så länge finns det ingen koppling till det nya fallet i Lövestad.

Jordbruksverket är klar med sin stora provtagning på ett 50-tal gårdar i området. Fler provtagningarna ska göras men nu i mindre utsträckning.

Även provtagningarna av vattendrag fortsätter. Tidigare har salmonella reading hittats i åar kring Vollsjö och den misstänkta gården i Lövestad ligger i nära anslutning till Tolångaån. Det ska tas fler prover på den misstänkta gården i Lövestad och först om tio dagar väntas provsvaren.

Trots det nya misstänkta fallet är Elöd Szántó glad över att majoriteten av proverna har varit negativa:

– Läget har blivit lite bättre än vi befarade när vi började göra de här stora undersökningarna, säger Elöd Szántó och framhåller att i två av fallen handlar det om en låg infektionsgrad

– Det finns gott hopp om en snabb sanering, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".